This is me

IMG_9467.JPG

Elaine van Weelden

Founder, HypnoBirthing docent en Geboortecoach

Om vrouwen te stimuleren bewust bezig te zijn met hun zwangerschap en geboorte, begon ik in 2016 met Jouw Geboorte Avontuur. Ik hoorde tijdens mijn zwangerschap namelijk te vaak dat bevallen iets was ‘waar je even doorheen moet, daarover heb je geen controle’. Het leek mij destijds niet relaxed om geen controle te hebben tijdens mijn bevalling. Dat ging mij dus niet gebeuren! Ik was programmamaker/regisseur van beroep dus het houden van regie was mijn werk. Zodoende besloot ik het heft in eigen hand te nemen.

Maarten en ik volgden onder andere een HypnoBirthing cursus die ons veel sturing gaf. Ook las ik alles wat los en vast zat: over bevallingen, alle mogelijke scenario’s en over mijn eigen rechten. Ik wist daarna zoveel dat ik tijdens mijn zwangerschap al een beval-expert werd. Ik bedacht goed wat mijn wensen waren nu ik al die know-how had. Zo wilde ik graag een natuurlijke bevalling. Ik wilde niet opgejaagd worden, maar in alle rust bevallen, de natuurlijke hormonen het werk laten doen. En ik wilde elke mogelijke interventie met ons besproken hebben, zodat ik informed consent zou kunnen geven (wat dit is, leer je in mijn cursus, maar dat het mega belangrijk is mag je alvast weten!) Ook hielden we rekening met de ‘what if’ scenario’s, dus hadden we back up plannen gemaakt. Toen ik dat had uitgedacht, kon ik alle scenario’s aan en dat bleek goud waard!

Ondanks dat de geboorte van Dim compleet anders liep dan ons ideale scenario, wisten Maarten en ik de geboorte in eigen handen te houden toen ik tijdens de bevalling halsoverkop naar het ziekenhuis moest: mijn kindje bleek tijdens de bevalling niet goed in mijn bekken te liggen. Eenmaal in het ziekenhuis kregen we een nieuwe zorgverlener: de klinisch verloskundige van het ziekenhuis. Dit vroeg enorm om schakelen. Gelukkig waren we goed voorbereid op dit scenario en wisten we wat we konden verwachten. In plaats van meegenomen te worden in een door richtlijnen vormgegeven bevalling, gingen wij in gesprek met de nieuwe verloskundige. De geboorte van Dim was een bevalling in volledige regie. Een ervaring waar ik trots op terugkijk!

Een enorme intense bevalling dus, maar tegelijkertijd zo empowering! Ik ontdekte het geheim om zelf een prachtige bevallings ervaring te creëren. Ik kon het niet voor mezelf houden en moést er iets mee doen! Ik ben HypnoBirthing docent geworden, heb vele trainingen en lezingen gevolgd en heb het geheim van ‘Relaxed bevallen vanuit Regie’ in een cursus gegoten om zo zwangeren vrouwen dit doeltreffende geheim te geven. En dat werkt! Met andere woorden: Ook jij kunt dit leren!