top of page

Over Elaine

Elaine // founder 'Relaxed bevallen vanuit Regie' 

Toen ik zwanger was van Dim, in 2015, viel het me op hoeveel vrouwen een heftige bevalling hadden gehad. De meest akelige verhalen kwamen voorbij: van pijn, paniek, controle verlies en ingrepen die waren gedaan waarvan ze achteraf pas van realiseerden dat ze ook 'nee' hadden kunnen zeggen.

Het leek overigens ook nog een volledig geaccepteerd dat dit bij een bevalling hoorde. Alsof het standaard een verschikking mocht zijn. Bijvoorbeeld een bevalling die moest worden ingeleid die enorm akelig was geweest, leek part of the deal. Handelingen moeten ondergaan, zonder verdere uitleg, tsja, dat gebeurde gewoon. Of het intense lijden (wat niet normaal is, lieve vrouw), het was sommige vrouwen compleet overkomen. En dan hadden we het nog niet eens over de heftige nasleep in de postpartum periode gehad - fysiek of mentaal. 
Holy moly! Het leek mij echt niet relaxed om geen controle te hebben tijdens mijn bevalling. Het idee om mezelf te verliezen in pijn of paniek vond ik doodeng. Ik besloot: Dat gaat mij dus niet gebeuren.

IMG_9467.JPG
RBVR The Academy-146.jpg

What you see is what you get
 

 • Ik ben enorm enthousiast en mijn energielevel ligt hoog. Je houdt ervan of niet. Als dat niet zo is, dan moet je niet naar mij komen 😇

 • Ik ben een introvert. Dat zou je niet zeggen als je me bezig ziet tijdens mij lessen, maar het is toch echt zo. Ik laad op als ik alleen ben, ik ben dus ook graag alleen.

 • Ik heb een no nonsense, directe en duidelijke manier van lesgeven. Ik ben direct en zal je door middel van scherpe vragen aan het denken zetten. 

 • Ik ben enorm fan van 'zelf nadenken', want ik geloof dat je dan de beste resultaten boekt, dus zal je met alles wat ik doe uitnodigen ook zelf na te denken. Geen kant en klare oplossingen, het is namelijk jouw zwangerschap, niet de mijne.

 • Ik ben graag objectief met een vleugje pro fysiologie (natuurlijk baren). Feit is dat ik wel echt pro het natuurlijke proces ben (tenzij het echt niet anders kan) want dat is simpelweg prettiger voor je baby. Ik vind het ingewikkeld als zorgverleners dat proces willen verstoren vanuit protocollair denken.

 • Ik eet teveel chocola

 • Is allergisch voor de term 'Indien noodzakelijk' in geboorteplannen.

 • Ik ben hoogsensitief. Dat weet ik goed te verbergen onder een laag zelfspot en humor maar stiekem pik ik een hoop op.

Over Jannetje

Jannetje // 'Relaxed bevallen vanuit Regie' Geboortecoach

Ik heb 4 hele mooie “lifechanging” bevallingen gehad met mijn 4 kinderen.

 

Toen ik zwanger was van ons eerste kindje voelde ik mij moe, futloos en vond het zwaar. Had last van bekkeninstabiliteit en kon vanaf 24 weken niet meer werken. Mijn verloskundige zei dat ik het moest uitzitten en dat ik mij na de bevalling weer als mijzelf zou voelen.

Het kon toch niet zo zijn dat vrouwen zo naar huis gestuurd worden?? 

 

Een zwangerschap is het mooiste wat een vrouw kan meemaken in mijn optiek. Dat was het beginpunt van een nieuwe carrière. Ik ben een opleiding gaan doen in reflexologie en shiatsu en ben een praktijk gestart waar ik vrouwen leer om met hun lichaam samen te werken.

Elke zwangerschap die volgde heb ik toegepast wat ik heb geleerd over een zwanger lichaam.

 

Mijn 4 zwangerschappen hebben mij gevormd en zodoende ook mijn praktijk. Een zwangerschap kan vrouwen helemaal in hun kracht zetten maar soms loopt een zwangerschap niet zoals gehoopt. Ik ben er ook voor die vrouwen: Voor vrouwen die de zwangerschap of bevalling spannend vinden of de ervaring hebben dat een zwangerschap geen rechte weg is.

873A8357-02.jpeg

Tijdens mijn laatste zwangerschap in 2022 ben ik bij Elaine de opleiding gaan doen tot geboortecoach. Ik volgde Elaine al vanaf 2016 bij mijn zwangerschap van onze eerste dochter. Toen ze een Academy startte waarin ze RBVR Geboortecoaches ging opleiden, voelde ik aan alles dat ik hier bij wilden zijn!

Typisch Jannetje

 

 • Ik ben duidelijk en weet heel goed wat ik wil.

 • Ik ontzettend gepassioneerd kan zijn over veel dingen en ik het liefst andere om mij heen ook enthousiasmeer.

 • Ik ben altijd bezig met ontwikkelen en dingen leren, ik kan de ene dag wakker worden en dan wil ik leren snowboarden. en weer een andere dag wil ik leren breien, maar ik stop pas als ik het kan.

 • Ik ben een echte einzelgänger maar kan ook genieten van mensen om mij heen.

 • Ik plan graag tripjes en vind het leuk om onderweg te zijn. Sommige omschrijven dat als onrustig maar ik wordt juist rustig van beweging om dan daarna weer thuis te komen en een kleine reset te voelen.

 

Ik ben blij dat ik Elaine ben blijven volgen en nu in haar “Army” van Geboortecoaches zit.
We zijn bezig met een positieve beweging in de geboortezorg. Zodat ALLE vrouwen Relaxed kunnen bevallen vanuit Regie!

Over Janneke

Janneke // 'Relaxed bevallen vanuit Regie' Geboortecoach

Nooit heb ik me zo krachtig en trots gevoeld als tijdens en na mijn bevallingen. Vooral de eerste bevalling was life-changing! Het raakt me in mijn ziel als vrouwen de geboorte van hun kindje als negatief ervaren.

 

1 op de 5 vrouwen kijkt negatief terug op haar bevalling en 1 op de 10 heeft haar bevalling zelf als traumatisch ervaren. Deze cijfers wil ik absoluut naar beneden brengen!

 

Laten we samen voor jou een bevallingservaring te creëren waarbij jij je empowered en positief voelt, en vol trots terugkijkt op deze bijzondere gebeurtenis. Trust me, dat kan écht!

IMG_8672.jpg

Zodoende besloot ik het heft in eigen hand te nemen. Het was heel simpel: als ik dat niet wilde, moest ik er zelf voor zorgen dat ik in controle bleef. Ik las wat los en vast zat, ik volgde seminars, ik deed cursussen en Maarten (Dim z'n vader) en ik volgden samen een HypnoBirthing cursus die ons veel sturing gaf. Daarnaast las ik over alle mogelijke scenario’s en over al mijn mogelijkheden.
Ik wist daarna zoveel dat ik tijdens mijn zwangerschap al een beval-expert werd. 

 

Ondanks dat de geboorte van Dim namelijk compleet anders liep dan ons ideale scenario, wisten Maarten en ik de bevalling in eigen handen te houden toen ik tijdens de bevalling halsoverkop naar het ziekenhuis moest: Dim bleek tijdens de bevalling niet goed in mijn bekken te liggen. Eenmaal in het ziekenhuis konden wij - doordat we wisten hoe we dat moesten doen - een samenwerking aangaan met het nieuwe zorgteam (in plaats van dat de bevalling van me werd overgenomen). Dat maakte echt het verschil.

De geboorte van Dim was een bevalling in volledige regie. Ondanks de heftigheid. Het was zo geweldig mooi! Het moment dat hij op mijn borst lag herinner ik me nog zo goed. Het was een enorme intense bevalling geweest, maar tegelijkertijd zo empowering! Ik voelde mega veel trots, een super WAUW gevoel, want ik had het geflikt! Het was me duidelijk geworden waar zo veel bevallingen 'fout' lopen en hoe ik deze bevalling had weten te ownen! Ik dacht alleen maar 'Zie je nou! Het kan wel!'

Ik had het geheim om zelf een prachtige bevallingservaring te creëren ontdekt! Ik kon het niet voor mezelf houden en moést er iets mee doen! Ik ben hypnobirthing docent geworden, heb vele trainingen en lezingen gevolgd ben gestart met Jouw Geboorte Avontuur.

Maar al gauw ontdekte ik dat vrouwen het met hypnobirhting alleen niet altijd redde. Vooral als die bevalling medisch werd. En dat gebeurt nogal eens (83,3%!)

Voor mij reden om naast de mooie ontspanningstechnieken om het lichaam te preppen voor geboorte, vooral het hebben van regie een grote plek in mijn programma kreeg. Ik ontwikkelde in 2019 ‘Relaxed bevallen vanuit Regie’.


In 2021 ben ik, samen met een fantastisch docententeam (waaronder holistisch arts en fertiliteit coach Nienke Stoop, gynaecoloog Claire Stramrood, verloskundige Daphne van der Putten, bedrijfsdoula Ina Heijnen, mijn compagnon Marit Dries, postpartum behandelaar Marieke van den Ouden, arts Rianne Reijneveld en vele anderen!) 'Relaxed bevallen vanuit Regie' the Academy gestart. In onze academy leiden we gelicentieerde RBVR Geboortecoaches op die overal in Nederland dit programma uitrollen (die www.relaxedbevallenvanuitregie.nl).

 

Mijn grote misse: zowel aanstaande ouders áls geboortewerkers bewuster maken van een geboorte vanuit Regie. Binnen enkele jaren wil ik dit programma in de basis verzekering hebben.

bottom of page