Waarom het zo goed werkt

De geboorte van mijn kindje Dim in 2015 was mijn ontdekking van mijn purpose in life. Mijn bevalling, die intens was en in de tweede lijn eindigde, was enorm empowering geweest. Door onze intensieve voorbereiding waren Maarten en ik in staat om in regie te blijven, ondanks dat er tijdens mijn bevalling enorm veel gebeurde dat veel van mij vroeg. Doordat tijdens de persfase bleek dat Dim niet lekker in mijn bekken bleek te liggen, veranderde de rustige thuisbevalling in een bevalling in de tweede lijn. Met persweeën moest ik in de auto (niet leuk) en in het ziekenhuis kreeg ik een nieuwe verloskundige (de klinisch verloskundige van het ziekenhuis die de bevalling overgedragen kreeg).

Ik kan je vertellen: dat is behoorlijk schakelen als je op dat moment bezig bent met het belangrijkste ooit in je leven: namelijk je kindje baren. Maar door de regie te hebben en weten hoe we konden samenwerken met ons geboorteteam was geboorte van mijn kindje lifechanging voor mij.

Ik voelde in alles dat het mijn missie was om vrouwen en hun partners mee te nemen in hoe fantastisch en empowering de geboorte van een kindje kan zijn en besloot me om te scholen tot HypnoBirthing docent. Toen ik in 2016 begon met mijn bedrijf Jouw Geboorte Avontuur, genoot ik van de kracht die vrouwen intrinsiek ervaren wanneer ze door het geboorteproces gaan. Prachtig!

 

Maar toen kwam de eerste #genoeggezwegen actie van de Geboortebeweging voorbij. Dit was een actie waarbij podium werd geboden aan vrouwen die hun verhaal wilden delen over hun bevallingservaring. Zij hadden vervelende, nare, tot aan traumatische bevallingen doorgemaakt. Deze vrouwen voelden zich niet gezien, gekleineerd, overruled of zelfs gedwongen. De heftigheid, de onmacht, het controle verlies, het niet gezien worden. Ik lag er nachten wakker van.

 

Ik besefte: in zo'n situatie gaat aan beide kanten iets mis. Een zorgverlener die kennelijk die vrouw niet goed begeleidt, maar in hoeverre is deze vrouw voorbereid op scenario's die anders lopen dan gewenst of gewild?? 


Ik wist toen: met de HypnoBirthing adem- en ontspannigstechnieken alleen redden deze vrouwen het niet als zij in de tweede lijn terecht komen (dus als een bevalling medisch wordt en ze een nieuw team krijgt, zoals wij zelf ook hadden ondervonden). Want het is niet zo dat de tweede lijn slecht is, maar dat vrouwen soms zo worden overvallen dat die verandering te snel gaat, ze het niet kunnen bijbenen. Om een succesverhaal te creëren moeten koppels dan wel weten hoe ze regie kunnen houden en opnieuw die samenwerking kunnen vinden. Als ze dat weten, dan zal de kans op dit soort vervelende ervaringen significant verkleinen!

Mijn conclusie: ik moet dit anders gaan doen.

Mijn cursus breidde zich uit. De naam ‘cursus’ veranderde in ‘programma’. Het werd een vollediger programma: Ik ging me, naast (nog altijd waardevolle) hypnobirthing ontspannings- en ademtechnieken, vooral verdiepen in wat vrouwen en hun partners kunnen doen (in de tweede lijn), als het (te) snel gaat, als er situaties ontstaan die soms echt noodzakelijk zijn, maar waarbij het uitgangspunt ‘alles voor een gezonde baby’ vaak voorbij het (psychische) welzijn van de mama (en papa) gaat. Hoe blijven zij in regie, zorgen ze voor duidelijkheid, samenwerking, keuzes, uitvraag protocollen?

De vraag voor mij was: Hoe zorg ik ervoor dat de ouders zich niet verloren en alsnog een succesverhaal creëren waarbij zij empowerment ervaren?

 

Ik las de boeken van Milie Hill, van Ina May Gaskin, ik verdiepte me in het werk van Claire Stramrood, Brun Kuipers en Anna Verwaal. Ik keek naar oplossingen en samenwerkingen en daarbij ging ik werken met dingen als de BRAINS methode. Het besef dat vrouwen verantwoordelijk voor hun eigen welzijn en dat van hun kindje zijn betekent dat zij en haar partner bewust (er) het bevalproces door gaan. En daarmee was “Relaxed bevallen vanuit Regie” geboren.

In slechts 4 jaar tijd begeleidde ik ruim 1000 koppels met dit programma. En de geboorte ervaringen van koppels die mijn programma volgden waren super goed!

 

Wat is het probleem in de geboortezorg?

'Obstetrisch geweld' is een bestaande term. Het blijkt een enorm complexe issue. Hoewel ik geloof in de beste intentie van de zorgverlener hebben we te maken met een ingewikkeld systeem. De geboortezorg in het ziekenhuis is een systeem dat de barende flow constant nu eenmaal verstoort.

Daarbij komt cultuur, eigen overtuigingen én de eigen rugzak van elke betrokkene in de verloskamer. Plus het feit dat nu, anno 2022, 80% van de vrouwen die voor het eerst bevallen in de tweede lijn eindigen. Dit absurd hoge cijfer is eerder de norm geworden dan dat er wordt gekeken naar wat hier nu de onderliggende reden van is. Kortom: Je hebt de perfecte mix voor verstoring van een precair proces, waarbij elke barende als een Godin behandeld zou moeten worden (Ina May Gaskin).

 

De geboortezorg – het systeem – veranderen is te groots. De barende sterken in haar eigen weg is de oplossing. Geef haar knowlegde, power, zelfvertrouwen en kracht en zij gaat haar eigen bevalling ownen. Vanuit kennis, rust, samenwerking en empowerment.

In 2021 hebben compagnon Marit en ik besloten dat we gelicenceerd RBVR Geboortecoaches (‘Relaxed bevallen vanuit Regie Geboortecoaches) gaan opleiden, met de intentie dat ‘Relaxed bevallen vanuit Regie’ een serieus begrip in de geboortezorg gaat worden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit programma aanstaande ouders ALLE tools geeft om in de ontspanning te komen en waarbij zorgverleners (dus ook - of juist - tweede lijn) teamgenoot worden gemaakt. Wat enorm waardevol is gebleken.

 

‘Relaxed bevallen vanuit Regie’ is een vierwekelijks groepsprogramma (van lessen van 2,5 uur) heeft als doel om aanstaande ouders, naast gebruikelijke adem- en ontspanningstechnieken, vooral te sterken in het nemen van regie tijdens bevallingen, juist ook in de tweede lijn. Daarbij is samenwerking met zorgverleners pre. Ouders en zorgverleners komen samen tot een einddoel waar iedereen zich comfortabel bij voelt. Het goud zit hem in communicatie en dat moeder zelf verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van haarzelf en haar kindje. Vanuit weten wat haar wensen zijn, als dit kunnen bewerkstelligen door gebruik te maken van transparante communicatie, kan zij een baring creëren waarbij zij empowerment zal ervaren. En dit is een gezonde start van het moederschap.

Selfcare is daarbij het sleutelwoord.

Volg een online Masterclass om te ontdekken of dit programma ook bij jullie past!