
F.A.Q. - Frequently Asked Questions
Voor wie is dit?
-
Relaxed bevallen vanuit Regie volg je als je zwanger bent en je hebt behoefte om zelfbewust en met volledige en realistische kennis door de bevalling te gaan. Als je wilt weten wat je kunt, mag, wenst en wilt, dan zit je bij mij goed. Ik help je om te onderzoeken waar jouw behoefte ligt en hoe je dat kunt bewerkstelligen (in samenwerking met je zorgverlener)
Wanneer kan ik dit volgen?
-
Als je tussen de 20 en 30 weken zwanger bent. Waarom zo vroeg in je zwangerschap vraag je je wellicht af. Dat komt omdat we ook kijken naar hoe je in je zwangerschap zit en hoe jij de ontwikkeling van de baby in je buik kunt optimaliseren, naast standaard dingen als gezond eten en niet roken. Ik maak je bijvoorbeeld bewust van al je rechten met betrekking tot zwangerschap en werk. Geeft vaak veel fijne inzichten!
Volg je dit samen of alleen?
-
Het liefst samen met degene die bij jouw bevalling aanwezig zal zijn. Je mag ook alleen komen maar omdat dit programma is geschreven op jou en diegene die erbij zal zijn om jou te steunen, is het handig als hij / zij ook mee komt. Ben je alleenstaande mama? Dan is RBVR van www.kickassbevallen.nl wat voor jou. Lenne van Kickass Bevallen richt zich specifiek daarop.
Is 'Jouw Geboorte Avontuur' aangesloten bij de vereniging HypnoBirthing Nederland?
-
Nee. Relaxed bevallen vanuit Regie is namelijk geen hypnobirthing. We behandelen het wel, want het is een fantastische methode om een lichaam te preppen op de geboorte. Waar wij echter vooral op focussen is je meenemen in ‘shared decision making’ waar de zorg vandaag de dag uit bestaat. Je komt in een bevalling voor vraagstukken te staan waar je beslissingen over moet maken omdat je zelf verantwoordelijk bent. Wij behandelen alles wat dat betreft zodat je op dat moment weet wat er gaande is. Kortom: Met hypnobirthing behandel je adem- en ontspanningstechnieken, bij RBVR ook maar vooral dus shared decision making, dus de ‘what if’ scenario’s en hoe daarmee om te gaan.
Handig dus om goed te bedenken wat het is wat je wilt leren en voorbereiden voorafgaande aan je bevalling. Aangezien je op mijn website kijkt is dit wel iets wat je bezighoudt vermoed ik, dus bedenk goed wat je precies wilt leren
Waarom 4 bijeenkomsten?
-
RBVR is zo opgebouwd dat de informatie die je per avond ontvangt je uitnodigt om over na te denken #foodforthought. Na elke les heb je zoveel waardevolle informatie gekregen, dat je even tijd nodig hebt om bij jezelf te rade te gaan: wat vind ik van hetgeen dat ik gehoord heb? Hoe sta ik hier in?
Dat spreekt je neocortex aan (het bewuste deel van het brein). Dan vindt er vervolgens (en dat gebeurt niet direct maar duurt dus even) een mindset verandering plaatst in de diepere lagen van het brein (in een ander gedeelte van het brein: het zoogdieren brein) waardoor je daadwerkelijk positieve gedragsveranderingen voor jezelf creëert.
Dat lukt niet in 1 dag informatie voorziening.
Wat moeten we aan tijdens de lessen?
-
Je normale kleding. We doen wat oefeningen over de 4 lessen, maar nihil. De lessen zijn vooral ingericht om te luisteren en te kletsen. De oefeningen geef ik je mee voor thuis, de tijd is te kostbaar, die vullen we graag met inhoud.
Hoop geld, een andere cursus is goedkoper.
-
Bedenk goed waarin je wilt investeren. Hoe je door je weeën moet ademen kun je overal leren, en waarschijnlijk veel goedkoper. Dit programma is behandelt zoveel meer dan dat. Het is een investering die zich terugbetaald:
A) in het gedrag van jouw pasgeboren baby. Dus hoe het met je kindje gaat. Een baby die uit een moeder mag geboren worden die haar bevalling onder controle heeft is relaxter dan een baby die geboren wordt uit een gestreste / paniekerige / angstige moeder. Je hebt dan een totaal andere hormoonhuishouding dan wanneer je relaxed bent.
B) in jouw lichamelijk en psychisch welzijn / herstel na je bevalling. Als je door je bevalling gaat terwijl je begrijpt wat er gebeurt en weet wat je wel en niet wilt, houd je controle en dat maakt dat je voor jezelf een goede bevallingservaring creëert. De manier van bevallen is van invloed op jouw herstel nadien. Hoe meer regie: hoe beter jouw herstel.
Wat krijgen we nog meer?
-
Na elke les ontvang je extra's die het programma ondersteunen, denk aan speciaal geproduceerde muziek, podcasts, extra oefeningen, meditaties, links naar interessant naslagwerk, kortingen op andere programma's zoals een borstvoedingscursus en veel meer. Je bent straks echt VOLLEDIG geprept. Trust me 🥳
Mag je pijnbestrijding gebruiken als je RBVR hebt gedaan
-
Je mag alles en je MOET vooral niks. Dat is het mooie. Je wordt bewust van wat je zelf wilt. RBVR Geboortecoaches zijn niet anti pijnbestrijding, niet anti ziekenhuizen of anti wat dan ook. Onze visie is: het belangrijkste is dat alles gebeurt zoals jij dat wenst en wilt - in overleg met jouw zorgverlener - zodat jij je goed voelt. Dus als pijnbestrijding daar onderdeel van is dan is dat dus helemaal prima.
Gebruiken veel vrouwen daadwerkelijk pijnbestrijding na het volgen van het programma? Nauwelijks. Dat komt omdat je een mindset verandering doormaakt tijdens de lessen en daardoor de behoefte voor pijnbestrijding niet voelt.
Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?
-
Als jouw zorgverzekeraar BCE vergoed wel.
Waarom het zo goed werkt
De geboorte van mijn kindje Dim in 2015 was mijn ontdekking van mijn purpose in life. Mijn bevalling, die intens was en in de tweede lijn eindigde, was enorm empowering geweest. Door onze intensieve voorbereiding waren Maarten en ik in staat om in regie te blijven, ondanks dat er tijdens mijn bevalling enorm veel gebeurde dat veel van mij vroeg. Doordat tijdens de persfase bleek dat Dim niet lekker in mijn bekken bleek te liggen, veranderde de rustige thuisbevalling in een bevalling in de tweede lijn. Met persweeën moest ik in de auto (niet leuk) en in het ziekenhuis kreeg ik een nieuwe verloskundige (de klinisch verloskundige van het ziekenhuis die de bevalling overgedragen kreeg).
Ik kan je vertellen: dat is behoorlijk schakelen als je op dat moment bezig bent met het belangrijkste ooit in je leven: namelijk je kindje baren. Maar door de regie te hebben en weten hoe we konden samenwerken met ons geboorteteam was geboorte van mijn kindje lifechanging voor mij.
Ik voelde in alles dat het mijn missie was om vrouwen en hun partners mee te nemen in hoe fantastisch en empowering de geboorte van een kindje kan zijn en besloot me om te scholen tot HypnoBirthing docent. Toen ik in 2016 begon met mijn bedrijf Jouw Geboorte Avontuur, genoot ik van de kracht die vrouwen intrinsiek ervaren wanneer ze door het geboorteproces gaan. Prachtig!
Maar toen kwam de eerste #genoeggezwegen actie van de Geboortebeweging voorbij. Dit was een actie waarbij podium werd geboden aan vrouwen die hun verhaal wilden delen over hun bevallingservaring. Zij hadden vervelende, nare, tot aan traumatische bevallingen doorgemaakt. Deze vrouwen voelden zich niet gezien, gekleineerd, overruled of zelfs gedwongen. De heftigheid, de onmacht, het controle verlies, het niet gezien worden. Ik lag er nachten wakker van.
Ik besefte: in zo'n situatie gaat aan beide kanten iets mis. Een zorgverlener die kennelijk die vrouw niet goed begeleidt, maar in hoeverre is deze vrouw voorbereid op scenario's die anders lopen dan gewenst of gewild??
Ik wist toen: met de HypnoBirthing adem- en ontspannigstechnieken alleen redden deze vrouwen het niet als zij in de tweede lijn terecht komen (dus als een bevalling medisch wordt en ze een nieuw team krijgt, zoals wij zelf ook hadden ondervonden). Want het is niet zo dat de tweede lijn slecht is, maar dat vrouwen soms zo worden overvallen dat die verandering te snel gaat, ze het niet kunnen bijbenen. Om een succesverhaal te creëren moeten koppels dan wel weten hoe ze regie kunnen houden en opnieuw die samenwerking kunnen vinden. Als ze dat weten, dan zal de kans op dit soort vervelende ervaringen significant verkleinen!
Mijn conclusie: ik moet dit anders gaan doen.
Mijn cursus breidde zich uit. De naam ‘cursus’ veranderde in ‘programma’. Het werd een vollediger programma: Ik ging me, naast (nog altijd waardevolle) hypnobirthing ontspannings- en ademtechnieken, vooral verdiepen in wat vrouwen en hun partners kunnen doen (in de tweede lijn), als het (te) snel gaat, als er situaties ontstaan die soms echt noodzakelijk zijn, maar waarbij het uitgangspunt ‘alles voor een gezonde baby’ vaak voorbij het (psychische) welzijn van de mama (en papa) gaat. Hoe blijven zij in regie, zorgen ze voor duidelijkheid, samenwerking, keuzes, uitvraag protocollen?
De vraag voor mij was: Hoe zorg ik ervoor dat de ouders zich niet verloren en alsnog een succesverhaal creëren waarbij zij empowerment ervaren?
Ik las de boeken van Milie Hill, van Ina May Gaskin, ik verdiepte me in het werk van Claire Stramrood, Brun Kuipers en Anna Verwaal. Ik keek naar oplossingen en samenwerkingen en daarbij ging ik werken met dingen als de BRAINS methode. Het besef dat vrouwen verantwoordelijk voor hun eigen welzijn en dat van hun kindje zijn betekent dat zij en haar partner bewust (er) het bevalproces door gaan. En daarmee was “Relaxed bevallen vanuit Regie” geboren.
In slechts 4 jaar tijd begeleidde ik ruim 1000 koppels met dit programma. En de geboorte ervaringen van koppels die mijn programma volgden waren super goed!
Wat is het probleem in de geboortezorg?
'Obstetrisch geweld' is een bestaande term. Het blijkt een enorm complexe issue. Hoewel ik geloof in de beste intentie van de zorgverlener hebben we te maken met een ingewikkeld systeem. De geboortezorg in het ziekenhuis is een systeem dat de barende flow constant nu eenmaal verstoort.
Daarbij komt cultuur, eigen overtuigingen én de eigen rugzak van elke betrokkene in de verloskamer. Plus het feit dat nu, anno 2022, 80% van de vrouwen die voor het eerst bevallen in de tweede lijn eindigen. Dit absurd hoge cijfer is eerder de norm geworden dan dat er wordt gekeken naar wat hier nu de onderliggende reden van is. Kortom: Je hebt de perfecte mix voor verstoring van een precair proces, waarbij elke barende als een Godin behandeld zou moeten worden (Ina May Gaskin).
De geboortezorg – het systeem – veranderen is te groots. De barende sterken in haar eigen weg is de oplossing. Geef haar knowlegde, power, zelfvertrouwen en kracht en zij gaat haar eigen bevalling ownen. Vanuit kennis, rust, samenwerking en empowerment.
In 2021 hebben compagnon Marit en ik besloten dat we gelicenceerd RBVR Geboortecoaches (‘Relaxed bevallen vanuit Regie Geboortecoaches) gaan opleiden, met de intentie dat ‘Relaxed bevallen vanuit Regie’ een serieus begrip in de geboortezorg gaat worden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit programma aanstaande ouders ALLE tools geeft om in de ontspanning te komen en waarbij zorgverleners (dus ook - of juist - tweede lijn) teamgenoot worden gemaakt. Wat enorm waardevol is gebleken.
‘Relaxed bevallen vanuit Regie’ is een vierwekelijks groepsprogramma (van lessen van 2,5 uur) heeft als doel om aanstaande ouders, naast gebruikelijke adem- en ontspanningstechnieken, vooral te sterken in het nemen van regie tijdens bevallingen, juist ook in de tweede lijn. Daarbij is samenwerking met zorgverleners pre. Ouders en zorgverleners komen samen tot een einddoel waar iedereen zich comfortabel bij voelt. Het goud zit hem in communicatie en dat moeder zelf verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van haarzelf en haar kindje. Vanuit weten wat haar wensen zijn, als dit kunnen bewerkstelligen door gebruik te maken van transparante communicatie, kan zij een baring creëren waarbij zij empowerment zal ervaren. En dit is een gezonde start van het moederschap.
Selfcare is daarbij het sleutelwoord.
Volg een online Masterclass om te ontdekken of dit programma ook bij jullie past!